fbpx
katteadfærd
Adfærdstræning,  katte,  Tillid

Hvorfor bider min kat?

Hvorfor bider min kat mig lige pludselig, når jeg sidder og nusser med den? Det har jeg hørt mange mennesker spørge om, og jeg har også selv flere gange oplevet at kæle med en kat og så at blive bidt i eller kradset, fuldstændigt uventet.

Jeg har heldigvis aldrig oplevet, at en af de katte, jeg har passet gennem Kittycare har udvist voldsom aggressiv adfærd over for mig. I et sådan tilfælde, ville jeg som det første få katten undersøgt hos en dyrlæge – for en så voldsom adfærd er som regel udløst af smerter eller traumer, og det har jeg ikke ekspertisen til at diagnosticere.

Men jeg satte mig alligevel for at undersøge, hvorfor katte så pludseligt kan finde på at bide en, når man sidder og nusser dem. Det undrede mig, hvad der dog kunne få en sød, kælen og tilsyneladende veltilpas kat til at plante hele sit tandsæt i min hånd. Det virker umiddelbart så umotiveret. 

Laffe elsker at putte sig helt tæt ind til mig og lader mig gerne nusse ham på maven.

Kattens kropssprog

Gennem årene, som kattepasser, har jeg efterhånden tilegnet mig en del viden om katteadfærd.  Jeg har gjort mig en hel masse erfaringer gennem mit arbejde og jeg har lært utroligt meget gennem samarbejde med forskellige fagpersoner inden for dyrepasning. Noget har jeg selvfølgelig også læst mig til. 

Som kattepasser hos Kittycare, er det vigtigt og nødvendigt, at jeg kan håndtere og interagere med alle de katte, jeg kommer hjem til. Jeg er nødt til at kunne møde alle katte præcis der, hvor de er. Så kan jeg bedre skabe tryghed omkring pasningssituationen, både for katten og ejerne, men selvfølgelig også for mig selv.

Noget af det, jeg har erfaret er mest vigtigt, når jeg arbejder med katte er, at jeg kan aflæse deres kropssprog. Hvis jeg kan aflæse hvad katten siger til mig med sin krop, undgår jeg at overtræde dens grænser. Dermed sætter jeg ikke katten i en situation, hvor den føler sig nødsaget til enten at flygte eller forsvare sig selv. Fordi katte fra naturens side er solitære (enspændere), er deres kropssprog ikke altid lige tydeligt. Derfor kan det nogle gange være lidt svært for os mennesker at aflæse dem, hvilket ofte kan føre til misforståelser mellem menneske og kat.  

Her er det Basse der byder op til leg. Nok ser maven blød og indbydende ud, men fælden klapper, hvis du vover at røre den! Du vil med sikkerhed blive bidt i 🙂

Kæle- og bid-aggression

At nyde at blive kælet med, er en tillært adfærd

Jeg tror ikke, der er mange der tænker over det, for vi er så vandt til, at katte bare er nogle, man kæler med. Jeg indrømmer blankt, at jeg, til en start i hvert fald, ikke selv havde tænkt over det. Men for katten, er det at nyde at blive kælet med af et menneske, en tillært adfærd. Det er noget, de skal lære, mens de er killinger, og helst inden for de første to til syv uger af deres liv. 

Denne lille killing nyder at blive holdt og nusset om

Hvis ikke katten har været ret meget i menneskehænder i den periode, kan den få svært ved at håndtere så tæt menneskelig kontakt senere hen, fordi den så ikke har fået opbygget en særlig høj “tolerancetærskel”. I sådanne tilfælde kan man opleve, at katten overhovedet ikke gider at blive kælet med, eller at den netop pludselig vender sig og bider. Måske fordi den bliver forvirret og tænker: “Hov, det var egentlig meget rart – Arh, menneske, du skal ikke røre ved mig! Du overtræder min intimsfære helt vildt…det kan jeg slet ikke håndtere.” 

Dårlige erfaringer med mennesker

Det kan også være, at katten har nogle ubehagelige oplevelser med mennesker med sig i bagagen. Måske har den engang oplevet at blive slået eller holdt fast af et menneske, og så kommer disse minder op til overfladen, når katten bliver nusset eller holdt om. Så kan man godt forestille sig, at katten pludselig kan se den kælende hånd som en trussel og derfor instinktivt vil forsvare sig med tænder og klør.

Petting Induced Overstimulation

Hvad der dog nok er den hyppigste årsag til, at katte pludselig vender sig om og bider, når man kæler med dem, er simpelthen, at de bliver overstimulerede. Det er sååå dejligt at blive nusset, men pludselig er det bare for meget af det gode. Du kender det måske fra dig selv, at det er rigtig rart f.eks.  at blive aet på ryggen, men bliver du aet det samme sted igen og igen, ender det med næsten at gøre ondt. Hvad gør man som kat så, for at få mennesket til at forstå, at nu, som i LIGE NU, er det nok med det nusseri? Haps, hele tandsættet solidt placeret i håndryggen. Så stopper nusseriet! 

Hårfollikler og receptorer

Jackson Galaxy, en kendt og anerkendt katteadfærdsekspert fra USA, kalder dette for Petting Induced Overstimulation. Han forklarer, (og nu bliver det lige lidt teknisk, bær over med mig), at i de hårfollikler, som kattens pels sidder fast i, sidder der nogle receptorer, som registrerer vores berøring af katten og sender signaler til kattens hjerne. Disse receptorer er meget følsomme og bliver let overstimulerede, og så er det, at behagelig nus pludselig kan blive til ubehagelig nus. At katten herefter bider en, er ikke noget katten selv beslutter sig for. Det er simpelthen kattehjernens instinktive reaktion for at slippe væk fra ubehaget. 

Hannibal kan godt lide at blive nusset under hagen…
og han “nusser” gerne tilbage.

Instinktiv reaktion

Det nytter derfor heller ikke noget at blive vred på katten og skælde den ud, selvom det kan være svært ikke at blive sur, når katten bider – den reager bare instinktivt på de signaler, dens hjerne sender til den. Det bedste du kan gøre, (og jeg ved godt det er svært, for det gør ondt, når katten bider), er at bremse dig selv, dvs. stoppe med at bevæge dig, hold hånden, der bliver bidt i, helt stille, så du ikke bekræfter kattens hjerne i, at din hånd er en trussel. Så vil katten efterhånden komme til sig selv igen og give slip på din hånd. Højst sandsynligt vil den blive lidt forvirret, hoppe ned og begynde at vaske sin pels, fordi den ikke lige helt ved, hvad den ellers skal gøre af sig selv. 

Hvordan undgår jeg, at katten bliver overstimuleret?

Som jeg har nævnt tidligere, er det at blive nusset, noget katten skal vænne sig til. Jo mere den er blevet nusset med, jo længere tid vil katten synes, at det er rart, før den bliver overstimuleret. Man desensitiverer simpelthen receptorerne i kattens pels og gør dem mere tolerante over for nus, jo mere katten bliver kælet med. 

Dermed ikke sagt, at man så skal tvinge sin kat til at finde sig i, at blive kælet med i flere timer ad gangen, det vil der næppe komme noget godt ud af. Det handler om at kende sin kat. At kunne observere og lære kattens signaler at kende. 

Tegn på overstimulering

Det første signal Jackson Galaxy nævner, kalder han Back Lightning – på dansk vil man nok sige, at det ser ud som om, at der løber strøm ned langs kattens ryg. Hårene langs rygraden rejser sig og katten sitrer. Det er et sikkert tegn på, at der er opbygget noget spænding i katten, som snart skal udløses. Halespidsen vil nok begynde at vippe frem og tilbage, og efterhånden er det hele halen, der svinger fra side til side i en stor fejende bevægelse. Kattens pupiller udvider sig, ørerne bliver lagt ned langs nakken, og hele kattens krop bliver mere og mere anspændt. Og pludselig *BANG* eksploderer det hele, og kattens tandsæt sidder solidt plantet i din håndryg. 

Alle katte har selvfølgelig forskellige måder at udtrykke sig på, så jo bedre vi, som katteejere, er til at identificere og genkende signaler hos vores egne katte, jo lettere bliver det for os, at undgå at overstimulere vores katte og dermed tilegne os smertefulde bidsår. 

Hold pause og observer

Et godt tip, Jackson Galaxy kommer med er, at når du nusser med din kat, så hold små pauser undervejs, og giv katten mulighed for at fortælle dig, om den gerne vil have dig til at nusse videre eller ej. Din kat skal nok stryge sin kind op ad din finger, eller stikke hele hovedet ind i din hånd, hvis den gerne vil have dig til at fortsætte. Når du holder pauser, kan du bruge tiden på lige at aflæse kattens signaler, og samtidig får receptorerne i pelsen mulighed for at falde lidt til ro, så der går endnu længere tid, inden de bliver overstimulerede. 

Mio nyder at blive nusset i laaang tid

På denne måde kan man måske også være så heldig, at man kan vænne katten til at blive nusset i længere og længere tid af gangen. 

Til inspiration:

Jeg kan virkelig anbefale dig at se videoer med Jackson Galaxy. De er som regel både underholdende og lærerige. Han har også skrevet flere bøger om katteadfærd, og jeg ved, at bogen Total Cat Mojo er meget populær (jeg har dog stadig selv til gode at læse den). 

Til dette blogindlæg har jeg især lænet mig op ad denne video: https://youtu.be/OWLReUZI38Y

Men også denne artikel fra Anicuras hjemmeside https://www.anicura.dk/fakta-og-rad/kat/katteadfard/ og denne fra Agria Dyreforsikring https://www.agria.dk/kat/artikel/om-katten/kale-og-bidaggression/ har været spændende læsning. Begge hjemmesider har flere gode artikler om katte og katteadfærd.

Skriv et svar