fbpx
aktivering af kat- kattepasning
aktivering,  katte,  kattepasning,  Tryghed

Kan din kat være alene?

Jeg har lige set et spørgsmål i Facebookgruppen, der skar mig lidt i hjertet. Spørgsmålet var: “Kan en kat være alene hjemme ?” ( i over 24 timer )

Det er ikke så meget fordi jeg er en pylrerøv overfor katte, at det skar mig i hjertet, at se svarene på spørgsmålet, men mere fordi jeg efter mange års pasning har set, hvilken forskel det gør, at vi kommer og nusser med kattene, og aktiverer dem en gang om dagen. Deraf nemlig vores motto: “Kom hjem til en glad kat”.

En glad kat med halen oppe, han er ved at blive aktiveret og hans søster sidder klar til at det bliver hendes tur.

De fleste svar på spørgsmålet var: “Ork ja, det tager den ikke skade af”.

I dyreværnsloven står der i §1 stk. 3 Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at dyret tilses mindst en gang om dagen. Dette gælder dog ikke fritgående dyr på græs eller lignende. Sådanne dyr skal dog tilses jævnligt

Så jeg tænker når loven siger det må der være andre end mig der mener at det er det bedste for katten og at det vil give den en bedre oplevelse når katteejere er på ferie eller hjemmefra i længere tid. Men nej ok, den tager sikkert ikke skade af det på en måde som du kan se, men den kan godt mærke, at du er væk.
Jeg har oplevet at komme til katte, der normalt er reserverede, men vant til kontakt med ejere hver dag, som har været alene i over et døgn før jeg er blevet bestilt, og som er meget nusse,- og opmærksomhedssøgende. Nogle kan endda være meget sure, og kede af det, og så tager det længere tid, at få vendt deres humør, så det bliver en god pasning. Nogle miaver endda hjerteskærende ved døren, når jeg går igen, fordi de gerne vil have mere.

Katten er ofte misforstået i sin adfærd. Vendinger som “katten er sin egen – den er ikke et socialt dyr”, eller “Den er kun knyttet til steder og ikke mennesker” er ikke sande. Hvis du har opdraget din kat til at putte-nutte, ligge i arm og være meget social, er den det også, når du er væk fra den og den savner opmærksomheden.

Grunden til at jeg startede Kittycare var, at jeg blev gjort opmærksom på hvilken forskel jeg gjorde for kattenes psykiske velbefindende, når det var mig der passede kattene, til forskel fra naboerne. Når jeg passede, kom ejerne hjem til en glad kat, der kom dem i møde med løftet hale, og ikke en sur kat, der ikke ville tale med dem i dagevis. Vi som kattepassere gør også en forskel fysisk, da vi altid tjekker om katten har fået nogle sår, halter eller andet der kan betyde at de skal tilses af en dyrlæge. Vi tager altid kontakt til ejerne og drøfter hvad der skal gøres inden vi ringer til dyrlægen.

Jeg skriver ikke denne artikel for at give katteejere dårlig samvittighed eller at sælge en masse pasninger. Jeg skriver dette for kattens skyld,for at udbrede budskabet og dele min erfaring. Skal du være væk, så få nogen der er interesserede i katte til at besøge din kat, mindst én gang dagligt, for det gør en forskel for misserne, hvis de normalt er vant til social menneskekontakt.

Har du en kat en staldkat der ingen menneskerelation har, er det en helt anden ting, men de fleste af os katteejere har et socialt forhold til vores kæledyr.

Kærlig hilsen

Charlotte Koch Jørgensen

Professionel kattepasser på 8. år.

Ejer af Kittycare.

Skriv et svar